Разследването на престъпленията при строителството на магистрала Хемус приключи. Обвиняемите са девет.

...
Разследването на престъпленията при строителството на магистрала Хемус приключи. Обвиняемите са девет.
Коментари Харесай

Свидетел по аферата „Хемус“: Регистрирах една от кухите фирми в схемата на името на съпругата ми


Разследването на закононарушенията при строителството на магистрала " Хемус "  приключи. Обвиняемите са девет. В средата на декември материалите ще бъдат предявени и делото влиза в съда.

Прокуратурата не е изнасяла данни, че е стигнала до високите етажи на властта. Стигнала е до избрани компании, свързани със строителството на автомагистралата. Част от разследваните лица са упрекнати за пране пари.

Справките демонстрират, че това е една скица, позната най-малко от пет години, а сред обвинените има и осъждани за данъчни измами.

Преди година от Министерство на вътрешните работи описаха, че схемата за източване стартира по следния метод: държавната компания " Автомагистрали ЕАД " разпорежда осъществяването на лот 5 на Автомагистрала " Хемус " на компания " Водно Строителство - Благоевград ". И ѝплаща в задатък 83 милиона лв..

Според проверяващите 53 милиона от тях са преведени на компания, която назовават " буферна ". От нея част от милионите отишли по сметките на кухи компании, регистрирани на малоимотни жители. Така парите са изтеглени и дадени на футболния арбитър Борислав Колев - първият упрекнат по случая. Днес, с изключение на него, са привлечени още 8 лица, сред които шефове в компанията реализатор на лот 5 и буферната компания. Извикан от ГДБОП, Колев през днешния ден не разяснява, юристът му беше сбит.

„ Разследващите органи са стигнали до нови обстоятелства и данни, които не са били известни и са ги добавили в постановлението за привличане “, съобщи юристът на Борислав Колев.

Камен Иванов е очевидец по следствието. В ефира на БТВ той признава, че е записал една от така наречен " кухи компании " в схемата - " Виндор Монтана " - на името на брачната половинка си Нина. Камен твърди, че едвам месеци по-късно схваща, че по сметката на същата компания са постъпили и изтеглени милиони левове. Парите, съгласно обвиняването, са отишли у Борислав Колев - Боби, както Камен го назовава.

" Боби ми предложи да ми трансферират компанията и да работим в Мездра – Ботевградска автомагистрала, жена ми да стане шеф на тази компания. Подписахме пълномощие на един човек, който не го познаваме. В Монтана стана срещата, това е другар на Боби, с който е работил преди този момент, Краси мисля че беше. От ГДБОП узнавам, че става въпрос за доста пари, които са минали през компанията, а компанията в действителност е на жена ми на името, която изобщо не знае защо става въпрос. Тя единствено се е подписвала “, описа той.

Според проверяващите пълномощникът на Нина и Камен, Красимир Митриков от село Златия е изтеглил над 10 милиона лв. от компанията им, а по-късно е умрял. Майка му изясни, че гибелта му се дължи на заболяване на белите дробове. По думите ѝ той не е казвал за милионите, нито е разполагал с пари. По същия път към Борислав Колев са пристигнали милиони левове от още няколко кухи компании. Предмет на делото остава въпросът къде са отишли те след него.

Първи данни за следствието по Автомагистрала „ Хемус “ изнесе Бойко Рашков по времето, когато беше министър на вътрешните работи.

„ Прокуратурата не откъм низовите ѝ звена, а откъм нейния връх е тясно обвързвана с някогашните ръководещи от ГЕРБ. И не чакам прокуратурата да заеме друга позиция, тъй като очевидно имат инструкции от горната страна да се интерпретира тъкмо по този начин случая, че няма високи етажи. Извините, само че  имам материали от жители, собственоръчно написани къде са отивали тези пари “, сподели Рашков.

Главният прокурор към този момент не е коментирал изказванията на някогашния министър.

От ГЕРБ споделиха, че " изказванията и внушенията на Бойко Рашков не почиват на никакви доказателства и не заслужават коментар ".

От компанията реализатор на лот 5 от магистрата отхвърлят коментар.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР